NIEUWSBRIEF april 2021

Deurmatten

De Vve gaat de deurmatten vervangen met nieuwe droogloopmatten. Deze worden voorzien van  een kenmerk zodat diefstal niet interessant is. Vervanging stond al gepland, maar is in verband met de verbouwing uitgesteld.

Schoonmaak galerijen:

Voorjaarsschoonmaak galerijen wordt gepland op 17 april 10:00-16:00. We gaan dit uitvoeren met vrijwilligers, doet u mee? O ja , u wordt verzocht op deze zaterdag geen spullen op de galerij te hebben staan op die dag ( officieel mag hier niets staan)

Installatietest Energie challenge

De test gasloos en nieuw ventilatiesysteem vordert langzaam, maar gestaag. Alle mogelijkheden worden onderzocht. We hebben nu – op ware grootte –  een passend systeem gevonden voor in de woning. Daar bedoelen we mee dat alle apparatuur voor dit systeem in de afmetingen van de daarvoor bestemde kasten in ieders appartement past. Uit reacties bemerken wij dat leden denken dat deze test onze vve veel geld kost en ook de installatie zelf heel duur wordt. Wij lichten toe:

  1. Het is een test die meer inzicht moet geven in de mogelijkheden van de systemen binnen de ons beschikbare ruimte. Deze test wordt gesubsidieerd door de gemeente en vormgegeven door vrijwilligers. Wij kijken naar de (on)mogelijkheden, leren ervan en staan open voor nieuwe ontwikkelingen. De gemeente Den Haag heeft ons deze week toestemming gegeven om een jaar langer te onderzoeken (april 2022) vanwege de grote potentie.
  2. De uitkomsten van de test worden uitvoerig met u gedeeld. Ook worden dan de verschillende opties met u gedeeld. Er wordt niets gewijzigd zonder de toestemming van een ALV.  Onze VvE heeft vervanging van ventilatie en rookgaskanalen als eerst grote project op de planning staan. Ook als de VvE voor traditioneel gas gestookt kiest dan is de vervanging van de kanalen, aansluitingen nieuwe ventilatie een hele dure ingreep. Gelet op alle ontwikkelingen voortkomend uit klimaatakkoorden, en aangepaste wetten en regelgeving is de verwachting dat het traditioneel aardgas duurder wordt en ontmoedigd gaat worden. Het zou zomaar kunnen dat een nieuw gasloos systeem aan jaaruitgave goedkoper is dan een oplossing met gas. Dit wordt allemaal uitgezocht, ook nieuwe ontwikkelingen worden gevolgd.

Ventilatie is en blijft een lastig item, wij hebben een systeem gevonden dat oog heeft voor de  huidige problemen. Een vraag gestuurde slimme afvoer, automatisch op basis van vocht en co2, hiermee verlies je geen kostbare warmte uit de woning maar wordt er wel gezond geventileerd. In een van de andere energie challenge project (Ypenburg) blijkt dat daarmee een besparing bereikt kan worden van 50%. Maar vooral het comfort gaat omhoog. Het systeem integreren in onze woningen en complex is lastig maar met wat aanpassingen wel te doen.

Duco box focus met sensoren, wordt getest in onze testruimte onder begeleiding en hulp van de Duco specialist en installateur.

Lekkage test:

Samen met aannemer Verschoor wordt een test uitgevoerd voor de lekkage parkeerdekken. Eén van de doorvoeren is vernieuwd. Met een nieuwe techniek wordt een afdichting geprobeerd. Doel is te kijken of de meest ernstige lekkages, zoals die op auto’s daarmee te stoppen is. Hiervoor heeft de ALV in het kader van ‘kleine aanpak maatregelen’ al eerder besloten.

Nog in uitvoering met nieuwe binnenbuis en buitenmantel

Glas slaapkamer galerijen:

Er is een mooi alternatief op de markt voor het glas slaapkamers. Het is vacuümglas met extreem hoge isolatiewaarden. Voordelen: dun , licht, sterk , geluiddempend, kozijn of deur hoeft niet te worden aangepast. Nadelen hogere m2 prijs (300 euro/m2) en doorzichtbaren afstandshouders in het glas zijn een beetje zichtbaar. Om die reden is het het meest geschikt voor slaapkamers. https://vacuum.glass/

Advies schoonmaken grijze aluminium delen balkon hekwerk en raamdorpel

Om te voorkomen dat de grijze aluminium delen lelijk worden is het zaak om deze schoon te maken. Daarbij het volgende advies:

  • Neutrale schoonmaakmiddelen te gebruiken met max PH7
  • GEEN citroenzuur bevattende reinigmiddelen te gebruiken
  • GEEN schuursponsjes voor vlekken zoals b.v. vogelpoep te gebruiken.

Zeekantje vergunningsaanvraag:

De nieuwe eigenaar van het Zeekant heeft het plan om van het café maar liefst 5 logies / verblijven te maken. Het bestuur heeft hierop haar zienswijze inclusief een deskundigenrapport op deze vergunningsaanvraag bij de gemeente ingediend.  De basis hiervoor zijn onze reglementen, waar op een aantal onderdelen wordt afgeweken.

Gezamenlijk hekwerk met Oranjeflat

In goed overleg met de buren is een opdracht aan een hekwerk leverancier gegeven om een hek van 90 cm hoog te realiseren. Op deze plaats stond vroeger een tuinmuur die vaak ook met problemen gaf. Dit hekwerk wordt door beide verenigingen bekostigd.

Warmte verlies, hoe hou je de warmte in de woning.

Op vrijdag 12 februari 2021 vroor het buiten behoorlijk -10 graden. Een ideale situatie om de warmteverliezen van ons complex in beeld te brengen en te vergelijken met de situatie voor de gevelisolatie.

Kleur blauw op de gevel is weinig warmteverlies, warmte blijft beter in de woningen. Bij de rode kleur zie je een groot verlies aan warmte dit is zichtbaar bij het glas.

Van deze laatste opname hebben wij ook beelden van voor de renovatie/isolatie

De koudebruggen en het grote warmteverlies oude gevel is goed te zien. De nieuwe gevel isolatie werkt dus heel goed.

We kunnen ook goed zien waar er nog slecht isolerend glas aanwezig is in bepaalde woningen, eigenaren kunnen bij vervangen een gigantische winst boeken op hun energierekening.

Rood is slecht isolerend glas, dit kunnen we ook zien bij de woningen, hier zit nog enkel glas aan de galerijkant.

Voor een vergelijk met een niet geïsoleerd gebouw zijn op dezelfde datum ook opnames van de buuroranjeflat gemaakt. Wij helpen onze buren met het onderzoek naar duurzaamheid mogelijkheden in het energieproject van de Oranjeflat.

Aan de beelden is goed te zien dat onze problemen met de oude gevel ook daar nu aanwezig zijn, en het glas zelfs beter isoleert dan de gevel.

De koude bruggen balkons rood zijn goed zichtbaar.

Veel energieverlies aan de kopgevels (rood)

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.