Individuele bewoners opties glas en kozijnen

Dinsdag 19 februari 2019 was er een info avond in het Zeekantje, met als thema: Individuele bewoners opties glas en kozijnen

De mogelijkheden en kosten van de opties HR++ glas, Triple glas, nieuwe buitendeuren en ramen. Aangeboden door de aannemer Vastbouw.

Inleiding
Naast het (veiligheids)herstel van de gevels is het isoleren van de woningen een belangrijke reden voor de grote renovatie. De financiële middelen van de VvE gaan gebruikt worden voor de 3 grote projecten, gevelherstel met gevel en vloerisolatie, nieuw cv/mv systeem en de lekkage aanpak garages.

Al eerder hebben bewoners de kosten voor het vervangen van glas/kozijn uit eigen middelen betaald; meer dan 50 eigenaren hebben reeds hun glas/kozijnen geheel of gedeeltelijk verbeterd.

Wij vragen daarom aan de leden om het vervangen van glas/kozijnen voor eigen rekening te nemen. Wanneer u de financiële middelen heeft dan bevelen wij deze glas verbeteringen aan omdat:

1)  Verbeteringen aan isolatie met glas/kozijnen meer zin hebben door de realisatie van de gevel en vloerisolatie. De meeste warmte gaat straks verloren in de woningen via het glas, ramen en deuren.

2)  Het een geschikte timing is, de steigers staan er en schilderwerk wordt verricht, bij grotere afname geeft de aannemer een korting.

3)  Deze maatregel ook positief werkt op de nieuwe ontwikkelingen op CV en ventilatie. Een gasloze woning komt met deze stap in zicht.

4) Betere garantie via Vastbouw en het zorgt voor een uniformere uitvoering.

5) Verbeteringen op een later tijdstip zijn weliswaar altijd mogelijk, alleen zijn er technisch gezien iets meer beperkingen.

Hoe isolerend is het nu en hoe kan het worden?
R waarden, een hogere R waarde geeft een betere isolatie (waardes zijn geschikt voor vergelijk, deze kunnen afwijken ivm gekozen diktes glas).

Nieuwe gevel R waarde 5.0 – 6.0
   
Enkel glas – standaard aanwezig aan de galerij zijde) R waarde 0.15
Dubbel glas (standaard aanwezig aan de buiten zijde) R waarde 0.4
HR++ glas R waarde 1.0
Triple glas R waarde 1.5 – 2.0

Ten opzichte van enkel glas (galerijkant) is HR++ glas 6 x beter in isolatiewaarde, tov huidige dubbel glas buiten kant is triple glas 4 x beter. Een relatief grote energetische verbetering is dus mogelijk.

Hieronder de linkjes naar de verschillende pagina’s over het glas, de kozijnen en de isolatie waarde:
– Individuele bewoners opties glas en kozijnen  –  u bevindt zich hier.
– Aanvullende informatie – Individuele bewoners opties glas en kozijnen
– Temperatuur test huidige dubbel glas vs triple glas
– Vergelijking glasvervanging !?
– Energie labels en glas